Rólunk

"

Rólunk

Stephen Hawking
fizikus

A FIT Számítástechnika KFT-ben amikor szoftverfejlesztést végzünk, nem csak a konkrét probléma megoldására törekszünk. Olyan megoldást keresünk, amellyel a jövőben felmerülő problémák megoldását is előkészítjük! Cégünk által fejlesztett szoftverek nem végtermékek, hanem eszközei azoknak a szolgáltatásoknak, melyekkel a felhasználó igényeit kívánjuk kielégíteni. Nem egy terméket adunk, hanem egy gondos kiszolgálást, amellyel segíteni tudjuk partnereink működését! Nem vásárlót, hanem partnert és barátot keresünk, mert hisszük, hogy a világ nem erővel és hatalommal, hanem intelligenciával, barátsággal, és megértéssel működik jól! A fenti gondolatokkal fejlesztünk teljeskörű vállalati szoftver megoldásokat!

Búcsú Lajos
FIT Számítástechnika KFT
Minden magyar vállalkozás számára megtiszteltetés, a a Fortune 500 listán (A Fortune 500 egy lista, amely az Amerikai Egyesült Államok ötszáz legnagyobb árbevételű, nyílt részvénytársaságát sorolja fel) szereplő cégtől kap megbízást. Mivel az ilyen típusú multik az informatikai rendszerüket általában hozzák magukkal Magyarországra, egy szoftverfejlesztő cég számára külön öröm és lehetőség ilyen partnernek fejleszteni.

Úgy alakult, hogy a Glencore csoport foktői gyárában cégünk megbízást kapott egy merőben szokatlan probléma megoldására. A Pannon Növényolajgyártó KFT-től kaptuk a megbízást.

A problémát az ottani dolgozók első körben úgy fogalmazták meg, hogy a kontrolling feladatok részét képező Excel táblák alkalmanként „meghibásodnak”, így a gyár nehezen tudja teljesíteni a központ felé kötelező napi és egyéb kontrolling jelentéseket. A megkeresés után még mi is alkalmi Excel feladatra számítottunk.

A munka megkezdése után igen gyorsan kiderült, hogy az összetett, egymásra hivatkozó, makrókat tartalmazó sok-sok Excel dokumentum alkalmatlan arra a feladatra, amire a készítők tervezték. A gyár egyszerűen kinőtte az Excel táblákat.

Megoldást kellett ajánlanunk az Excel táblák kiváltására. A Glencore csoporton belül érvényes adatkezelési szabályok megismerése után szinte lehetetlennek tűnt a feladat, hiszen alapvető feltétel volt, hogy kívülről idegen szoftver nem kerülhet be (vagy csak több hónapi engedélyezési procedúra után kerülhet be) a rendszerbe. Az világos volt, hogy a gyárban használt hídmérleg program MS SQL adatbázisához kell kapcsolódni, és csak komoly SQL szerveres adatbázis jelenthet megbízható megoldást. Olyan szoftver kellett, ami jobban megfelel az adatbázisos feladatnak, mint az Excel táblák. Ekkor jött az ötlet, hogy készítsük el Accessben a feladatot. Ezzel kívülről nem kellett lefordított alkalmazást bevinni a gyárba, illetve nem volt szükség több havi egyeztetési munkával jóvá hagyatni a svájci központtal a megoldást. A Microsoft Acces rendelkezésre állt a Pannon Növényolajgyártó KFT MS Office licenceiben, így ennek használata megfelelt annak a követelménynek is, hogy a Glencore IT bármikor hozzáfért akár a forráskódhoz is.

3 havi előkészítés, feladatspecifikáció után megkezdhettük a programozást. A rendszer elkészült, a dolgozók használatba vették, és ezzel elindult egy új világ a foktői gyárban. A dolgozók megbíztak az informatikában, és tapasztalták, hogy segíti a rendszer a munkájukat!

Az eredményességet jól mutatja, hogy sikerült tovább lépni, és bevezetés előtt áll a gyár számára elkészült webes alkalmazás, amely már a legkorszerűbb IT eszközöket használva fejlesztette tovább a Pannon Növényolajgyártó Kft nyilvántartásait!

A FIT Számítástechnika KFT ezzel a munkával olyan partnert szerzett, akit ismer mindenki, aki a magyar mezőgazdaság meghatározó szereplője! Ebben a projektben bizonyítottuk, hogy képesek vagyunk korlátozott lehetőségek között is egyedi, hatékony megoldást adni ügyfeleinknek!